O άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του / Χαρούκι Μουρακάμι
Ο Χαρούκι Μουρακάμι έχει εξελιχθεί σε έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, ιδιαίτερα αφού διάβασα το πολύαγαπημένο μου Το κουρδιστό Πουλί (Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2005). Τελευταία, κάθε νέα κυκλοφορία του αποτελεί τεράστια είδηση και όχι μόνο στην Ελλάδα. Βέβαια το αποκορύφωμα της φήμης του προήλθε μετά την έκδοση της τριλογίας του 1Q84 που δυστυχώς δεν έχω διαβάσει ακόμη. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του O άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014) μας παρουσιάζει έναν Μουρακάμι πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με προηγούμενα έργα του.
Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο! Είναι τόσο παράξενος αλλά και μεγάλος, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος! Αποτελεί πραγματική απόδοση του πρωτοτύπου από τα Ιαπωνικά και προσθέτει ένα ιδιαίτερο μυστήριο στο τι πραγματεύεται το βιβλίο.
Ο ΤΣΟΥΚΟΥΡΟΥ
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου όπως το δηλώνει και ο τίτλος του είναι ο Τσουκούρου Ταζάκι, ένας 36άχρονος αρχιτέκτονας που από το δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο σκεφτόταν μόνο ότι θέλει να πεθάνει. (!) Από αυτό το προσωπικό τέλμα ξεκινάει αυτό το πολύ ιδιαίτερο μυθιστόρημα που ο Μουρακάμι εξιστορεί το ψυχικό και σωματικό ταξίδι του Τσουκούρου στην εξερεύνηση ενός μεγάλου γιατί.
Η ΣΑΡΑ
Η ζωή του θα αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα μετά τη γνωριμία του με τη Σάρα, μια γυναίκα λίγο μεγαλύτερή του που με τον τρόπο της θα του υπενθυμίσει τα χαρούμενα χρόνια της παιδικότητάς του αλλά και τα δυστυχισμένα χρόνια της εφηβείας του, με λίγα λόγια θα τον «ταρακουνίσει» από την απλή και μονότονη ζωή του.
Ο Τσουκούρου θα της μιλήσει για την «πολύχρωμη» και «αυτοκόλλητη» ομάδα φίλων του που είχε πριν έρθει στην πρωτεύουσα να σπουδάσει. Η ομάδα αυτή αποφάσισε ξαφνικά να τον απομακρύνει από κοντά της κι ας ήταν σαν τη δεύτερη οικογένειά του. Με την προτροπή της Σάρας, ο Τσουκούρου θα θελήσει να τους συναντήσει ξανά μετά από 16 χρόνια ώστε να βρει τον τρόπο να ξεμπλοκάρει από αυτό το συμβάν που τον έχει στιγματίσει μέχρι σήμερα.
ΑΧΡΩΜΟΣ
Μα γιατί να χαρακτηρίζει ο τίτλος τον Τσουκούρου ως άχρωμο; Δεν είναι άλλο από έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό του Μουρακάμι. Τα επίθετα της ομάδας των φίλων του σήμαιναν και ένα διαφορετικό χρώμα: κόκκινο, μπλε, λευκό και μαύρο, εκτός από το επίθετο του Τσουκούρου, εξού και το άχρωμος. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που βλέπει τον εαυτό του και όχι όπως απαραίτητα τον βλέπουν οι άλλοι: ΑΧΡΩΜΟΣ, ανίκανος να προσφέρει κάτι στην ομάδα του ή ακόμη και στον υπόλοιπο κόσμο. Ποια άποψη όμως είναι η σωστή;
«[…] Εγώ από παλιά έβλεπα τον εαυτό μου ως άτομο κενό, άχρωμο και χωρίς προσωπικότητα. Ή μπορεί αυτός ο ρόλος να μου είχε δοθεί μέσα στην ομάδα. Του κενού ατόμου δηλαδή.»
«[…] Ένιωθα πάντα τον εαυτό μου σαν ένα άδειο σκεύος. Ως δοχείο μπορεί να έχω ένα κάποιο σχήμα, αλλά εκείνο που έχει μέσα δεν αρκεί για να το πεις περιεχόμενο. […]»
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Έτσι λοιπόν μετά την προτροπή της Σάρας, ο Τσουκούρου θα προσπαθήσει να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να συναντήσει τους παλιούς φίλους του και να μάθει τον λόγο του αποκλεισμού του. Ένα μουσικό κομμάτι «ακούγεται» σε όλο το βιβλίο και είναι το «Le mal du pays» που εμπνέει το ταξίδι του. Ακούγοντας το κομμάτι τώρα, ξέρω ότι είναι το τραγούδι του Τσουκούρου και είναι σαν να τον γνωρίζω προσωπικά, ένα συναίσθημα κοινό στον θαυμαστό κόσμο του Χαρούκι Μουρακάμι.
Ήταν μια πολύ χορταστική ανάγνωση που όμως δεν ξεπέρασε το Κουρδιστό Πουλί που μέχρι στιγμής είναι αξεπέραστο κατά τη γνώμη μου. Επίσης, θα ήθελα να πω πως το εξώφυλλό του βιβλίου είναι καταπληκτικό, κάτι που με ενθουσιάζει πολύ γιατί δείχνει πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό εκδοτικό κόσμο κι ένα από αυτά είναι η αντιμετώπιση των εξωφύλλων.
Ακολουθεί μία μικρή συλλογή από τα πολύ ωραία εξώφυλλα του βιβλίου από διάφορους εκδότες παγκοσμίως.
Σας το προτείνω. Αν όμως δεν έχετε διαβάσει ακόμη Μουρακάμι, ξεκινήστε με το Κουρδιστό Πουλί.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Μαρίας Αργυράκη | Σελίδες: 352 | Τιμή: 16,60 Ευρώ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου