Το ταξίδι στην Ελλάδα / Δημήτρης Νόλλας
Τι έναυσμα μπορεί να δώσει ένα ταξίδι; Πόσο μάλλον αν είναι ένα ταξίδι επιστροφής στην πατρώα γη; Ο Δημήτρης Νόλλας με το μυθιστόρημά του, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2014, Το ταξίδι στην Ελλάδα (εκδόσεις Ίκαρος, 2013) προσφέρει σε όλους μας το πιο σύνθετο ψηφιδωτό της σύγχρονής μας ταυτότητας.
Είμαστε στο 1963 με φόντο τις έντονες συνέπειες του εμφυλίου που σημάδεψαν την Ελλάδα. Ο πρωταγωνιστής του, Αρίστος Καραμπίνης, ξενιτεύτηκε στη Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Επιστρέφει όμως τώρα από το Μόναχο πίσω στην πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Το ταξίδι αυτό στην Ελλάδα μπορεί να μην ξεκίνησε ως ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης για τον Αρίστο, αλλά ξεκάθαρα θα εξελιχθεί σε ένα τέτοιο.
Αναζητεί τη Χρυσάνθη, η οποία μετά από 20 χρόνια στη Γερμανία επιστρέφει στην Ελλάδα και εξαφανίζεται πολύ ξαφνικά. Ο Αρίστος προσπαθεί απεγνωσμένα να την εντοπίσει και προσεγγίζει την αδερφή της, Βασιλική, που της μοιάζει εκπληκτικά.
Η ομορφιά όμως της ζωής είναι να παλεύεις. Η διαφορά απ’ το γαϊδούρι, που σκύβει το κεφάλι γύρω απ’ το πηγάδι είναι πως ο άνθρωπος, αν και γνωρίζει το ριζικό του, το μάχεται. Αυτό πιστεύω.
Η χώρα προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της και να ανακάμψει, και μαζί μια σειρά από διαφορετικοί χαρακτήρες, προσωπικότητες που διανθίζουν αυτή την ιδιαίτερη αφήγηση που δημιουργεί το πιο σύνθετο ψηφιδωτό της νεότερής μας ταυτότητας.
Ο Βάιος ο μεγαλύτερος αδερφός του Αρίστου, του έστελνε χρήματα τόσο καιρό στην Γερμανία για να μπορέσει να σπουδάσει και να ζήσει εκεί, έχει ένα φωτογραφείο που είναι έτοιμο να κλείσει λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Κι ενώ η Χρυσάνθη δεν βρίσκεται πουθενά, μαθαίνουμε τόσα κατά την απουσίας της για την ίδια και τη σχέση της με τη Βασιλική… Και μαζί βγαίνουν στην επιφάνεια και τα κληρονομικά θέματα του Αρίστου με τον Βάιο. Μέσα απ΄ όλα αυτά που θα αναδυθούν στην επιφάνεια, ο Αρίστος θα έρθει αντιμέτωπος με αυτό που θέλει πραγματικά από τη ζωή του…
Το ταξίδι αυτό είναι γεμάτο μνήμες, οικογενειακές, υπόγειες συγκρούσεις που έρχονται στο φως και σκιαγραφούν με τον τρόπο τους το πορτραίτο μιας Ελλάδας ―για την οποία έχουμε ακούσει τόσα πολλά από διαφορετικές αφηγήσεις. Όλα όμως είναι δοσμένα με έναν επίκαιρο τρόπο σαν να μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα, δίνοντας τρόπον τινά ακόμη και συμβουλές για το σκληρό «τώρα»:
Χρόνια δύσκολα, όταν η σκεπή μπάζει, δεν το βάζεις στα πόδια…μαζευόμαστε και τη φτιάχνουμε. Έτσι δεν κάνουμε;
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφήγηση του Δημήτρη Νόλλα ―με το ιδιαίτερο προσωπικό του και αναγνωρίσιμο ύφος του― μάς προσφέρει ένα μεγάλο-συνοπτικό μυθιστόρημα, που χρησιμοποιεί ένα πολύ ιδιαίτερο λεξιλόγιο απολύτως ταιριαστό με τα γεγονότα και τις καταστάσεις που περιγράφει. Το ταξίδι στην Ελλάδα αποτελεί το πρώτο μέρος της Τριλογίας με τον τίτλο «Δύσκολοι καιροί». ♦
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Σελίδες: 188 | Τιμή: 14,00€
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου