Γεμιστά μαντλέν Sintó
Η γεύση είναι μνήμη, είναι κάτι που κρατάμε σαν φυλαχτό από την παιδική μας ηλικία ή το πρόσφατο παρελθόν. Αυτή η συνταγή με πηγαίνει πολύ πίσω, κάπου στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όταν συνήθιζα να πηγαίνω στον κύριο Σίντο, στο κοντινό γαλακτοπωλείο για γάλα. Κυρίως, όμως, πήγαινα για κάποια υπέροχα μπισκότα, αφράτα σαν κεϊκάκια, γεμιστά με μαρμελάδα, που ήταν φτιαγμένα από κάποιο τοπικό εργαστήριο και συσκευασμένα σ’ ένα χάρτινο κουτί με πλαστικό περίβλημα. Μα πόσο 90s; 🙂
Αυτή η συνταγή, λοιπόν, με ακολουθούσε για πάρα πολλά χρόνια. Σχεδόν, συνειρμικά, κάθε φορά που σκεφτόμουν την παιδική μου ηλικία, το μυαλό μου πήγαινε σ’αυτά τα μπισκότα. Όμως, δεν θυμόμουν, ούτε πώς τα έλεγαν για να ψάξω και προφανώς η μικρή-τοπική βιοτεχνία δεν τα παρασκευάζει πλέον. Έτσι, κάθε φορά που τα θυμόμουν, προσπαθούσα να τα αναζητήσω με κάθε δυνατό τρόπο. Μετά από πολλές αναζητήσεις, πολλές δοκιμές είμαι εδώ με τη συνταγή των πιο ωραίων και αφράτων γεμιστών μπισκότων που έχετε δοκιμάσει. Έτσι για το twist τούς έδωσα το όνομα Sintó, ως γλυκό hommage στον κύριο Σίντο.
Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα εργαλεία, ίσως μόνο ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής που θα κάνει τα μπισκότα ομοιόμορφα, ώστε να έχουν όλα σχεδόν το ίδιο μέγεθος (δεν είναι ψυχαναγκασμός, θέλουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος γιατί θα τα κάνουμε σαντουιτσάκια και να ψηθούν όλα το ίδιο).
ΥΛΙΚΑ:
- 150γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (θα πρότεινα 150γρ. ώστε να μπει μια πιο «γενναία» κουταλιά μαρμελάδας ως γέμιση)
- 100γρ. τυρί κρέμα
- 1 αυγό
- 1/2 κουταλιάς γλυκού baking powder
- 1/2 κουταλιάς γλυκού υγρή βανίλια
- 1/2 κουταλιάς γλυκού αλάτι
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πορτοκάλι (θα χρειαστούμε το ξύσμα του και τον χυμό του)/ ή αντίστοιχα 1 λεμόνι
- Μαρμελάδα της αρεσκείας μας (φράουλα, φρούτα του δάσους, πορτοκάλι…)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Αφού λιώσει καλά η ζάχαρη, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας το αυγό, το baking powder, τη βανίλια και το αλάτι.
Στο σημείο αυτό χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ το αλεύρι, τον χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και στο τέλος το ξύσμα. Γεμίζουμε το κορνέ με την αφράτη ζύμη (ή χωρίς αυτό αν δεν έχουμε) και σε αντικολλητικό χαρτί προσθέτουμε κρατώντας αποστάσεις περίπου 1 εκατοστού φωλιές ζύμης ή ίδιου μεγέθους κουταλιές ζύμης).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου