Η πιο εύκολη Focaccia

Η πιο εύκολη Focaccia

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τις εύκολες συνταγές, με τα απλά υλικά που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή, που μας δίνει ένα ψωμί φοκάτσια σχεδόν χωρίς κόπο, και αδιανόητα υπέροχη γεύση.

Δεν χρειαζόμαστε ούτε μίξερ, ούτε ζύμωμα ή διπλώματα της ζύμης, μόνο λίγο χρόνο που θα «δουλέψει» για εμάς και θα μας ετοιμάσει μια ζύμη σχεδόν έτοιμη για φούρνισμα.

Υλικά:
  • 550γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 2 κουτάλια της σούπας αλάτι
  • ένα φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κουτάλια της σούπας ξερά μυρωδικά (όπως ρίγανη, θυμάρι, γλυκάνισο, δεντρολίβανο) – Ένα απ’ όλα ή και όλα μαζί ως μείγμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 400γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • τοματίνια ή/και ελιές για την επιφάνεια
  • ελαιόλαδο
  • χροντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Η πιο εύκολη Focaccia

Η πιο εύκολη Focaccia

Η πιο εύκολη Focaccia

Η πιο εύκολη Focaccia

Εκτέλεση:
  • Ανάκατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τα μυρωδικά και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίο μπολ.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από το μείγμα ώστε να αποτρέψουμε να ξεραθεί η ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 12-18 ώρες. Η απαραίτητη ζύμωση θα γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες.
  • Μετά το πέρας αυτών των ωρών, λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και ζυμώνουμε/ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα, το οποίο το μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Θα το αφήσουμε εκεί για 2-3 ώρες για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Πασπαλίζουμε λάδι σε όλη την επιφάνεια και με λαδωμένα χέρια ξεκινάμε την καλύτερη στιγμή της φοκάτσια: να βάζουμε τα δάχτυλά μας στην υπέραφράτη ζύμη, κάνοντας το γνωστό και χαρακτηριστικό σχέδιό της. Αυτό στην ουσία εξυπηρετεί τη ζύμη και αποτρέπει να υπερφουσκώσει.
  • Βάζουμε στην επιφάνεια της φοκάτσια τα επιπλέον υλικά, ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε: τοματίνια, ελιές ή τυριά. Η επιλογές είναι ανεξάντλητες.
  • Προσθέτουμε επιπλέον μυρωδικά από πάνω, καθώς και χοντρό αλάτι.
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 210 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την απολαμβάνουμε με σαλάτα, τυρί και… σκέτη!

Αξίζει να πούμε εδώ ότι αν σας φαίνεται πολύ το λάδι, θα πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι η φοκάτσια έχει λίγα υλικά, ένα από τα βασικά της υλικά είναι το ελαιόδαδο. Είναι το υλικό που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στο ψωμί αυτό. Ας κάνουμε περιορισμό σε άλλα πράγματα, όχι στο λάδι της φοκάτσια!

Καλά φουρνίσματα 🙂

Newsletter

Εγγράψου στο newsletter για να μην χάνεις άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.