Τάρτα χωρίς γλουτένη με κατσικίσιο τυρί και σπανάκι.

Τάρτα χωρίς γλουτένη

Έψαχνα για μια συνταγή τάρτας χωρίς γλουτένη και δεν μπορώ να πω ότι ήταν και πολύ εύκολο (στα Ελληνικά). Όχι, δεν πάσχω από κοιλιοκάκη, αλλά όταν έχεις αλεύρι χωρίς γλουτένη δεν μπορείς απλά να το αντικαταστήσεις με το απλό, εξού και το πρόβλημα που δημιουργείται στην αναζήτηση μιας αξιόπιστης συνταγής. Όπως έψαχνα όμως έπεσα πάνω στη συνταγή από το toarkoudi.gr και είπα να τη δοκιμάσω.

Η δοκιμή άξιζε πολύ μπορώ να πω και σύντομα θα την ξανακάνω (ναι, έχω ακόμη αλεύρι χωρίς γλουτένη!).

Για την τάρτα:

  • αλεύρι – 225 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • βούτυρο – 100 γρ.
  • αυγό – 1 μεγάλο
  • αλάτι – 1 πρέζα
  • νερό – 1-2 κ.σ. κρύο

Για τη γέμιση:

  • κρεμμύδι φρέσκο – 2 ψιλοκομμένα
  • σπανάκι – 500 γρ. (έβαλα κατεψυγμένο)
  • αυγό – 2
  • κρέμα γάλακτος – 150 γρ.
  • κατσικίσιο τυρί – 200 γρ.
  • μοσχοκάρυδο – ½ κ.γ. (πάρτε φρεσκοτριμμένο)
  • ελαιόλαδο – 2 κ.σ.

Εκτέλεση:

  • Στον κάδο του μίξερ (γίνεται και χωρίς μίξερ) βάζουμε το αλεύρι, μια πρέζα αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους και χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει με ψίχουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και 1-2 κ.σ. νερό εάν χρειάζεται (δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ σφιχτό).
  • Κάνουμε το μείγμα μας μια μπάλα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανάμεσα σε 2 μεμβράνες ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, πάχους 2-3χιλ…
  • Βάζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα μας και κάνουμε με ένα πιρούνι τρυπούλες στον πάτο της. Από πάνω απλώνουμε μεμβράνη και βάζουμε μέσα φασόλια ωμά (για βάρος) και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε την ζύμη από το φούρνο, αφαιρούμε το βάρος και αλείφουμε με ένα κρόκο διαλυμένο σε νερό και ψήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
  • Για τη γέμιση, σωτάρουμε το σπανάκι σε δύο δόσεις μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά του. Χτυπάμε τα αυγά και την κρέμα σε ένα μπολ με το σύρμα και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
  • Στον πάτο της τάρτας απλώνουμε το κατσικίσιο τυρί (να καλύψει τον πάτο) και από πάνω προσθέτουμε τη γέμισή μας. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Voilà (η συνταγή είναι Πετρετζίκης, το είδα τώρα που την ανέβασα)


Newsletter

* Εγγράψου για όλες τις ιστορίες και τις στιγμές που θα θέλαμε να είχαν αέρα νοσταλγίας και ονειροπόλησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *